duminică, 12 februarie 2012

Despre hrisca


HRISCA, GRAUL NEGRU

Hrisca nu este o cereala, fiind mai degraba inrudita cu rubarba, insa, pentru ca este folosita de atata amar de vreme drept materie prima pentru turte, clatite si paine, poate fi tratata ca o cereala.

Prima data a fost cultivate, se pare, in estul Asiei, cu 6.000 de ani inainte de Hristos. Putin care putin, a cucerit toata lumea datorita calitatilor sale: creste repede si aproape oriunde, este foarte hranitoare, fiind folosita ca si medicament. La noi si prin Balcani, primele atestari au fost in 4.000 i.H. Hrisca a fost si este inca la mare pret ca aliment in Rusia si Ucraina, dar si in nordul Frantei. La noi, a revenit in actualitate de cand lumea e mai atenta la ce mananca. Pana de curand, era cunoscuta doar in zona Bucovinei, cu o puternica influenta ucraineana. Si unde hrisca era si este folosita la budinci, pilafuri, sarmale, caltabosi, etc. I se spune “grau negru” pentru ca multa vreme a fost folosita la fel ca graul (fiind insa mai ieftina si mai sanatoasa decat acesta).

Buna pentru diabetici si hipertensivi

Hrisca are valoare nutritiva mare, este bogata in proteine, dar si saraca in lipide si glucide. E plina de minerale precum fosfor, iod, calciu(mai mult decat graul), fier si vitamine B. Ca urmare, este recomandata in dieta diabeticilor. Hrisca este si o excelenta sursa de magneziu. In plus, un principiu active continut de hrisca, denumit colina, ajuta la reducerea si la stabilizarea valorilor tensiunii arteriale.

Spaima colesterolului

O dieta bogata in hrisca (circa 100 g pe zi) tine sub control nivelul colesterolului rau (LDL) si scade trigliceridele din sange. Mai mult, intareste vasele subtiri de sange. Colina de care aminteam mai sus ajuta la regenerarea celulelor hepatice, iar flavonoidele stopeaza ingrosarea arterelor coronare si previn formarea trombusurilor, fiind recomandate ca adjuvant in tromboflebita.

Cum se mananca:

Se prepara asijderea orezului. Si se pot face din ea o multime de feluri de mancare. Daca pui boabele la inmuiat in apa calduta de seara pana dimineata, le poti folosi, dupa ce le-ai scurs bine, pe post de cereale, cu lapte sau cu iaurt. Sau faci un amestec cu fructe uscate, seminte si putina miere pe care-l mananci la micul dejun. O poti fierbe: speli hrisca, o lasi la inmuiat 1-2 ore, apoi o pui la fiert in de doua ori mai multa apa. O folosesti in salate sau, in amestec cu legume fierte, in pilaf. Hrisca fiarta in lapte, la care se adauga miere si scortisoara, se numeste caşă si este un mic dejun traditional rus si ucrainean.

REMEDII CU HRISCA

Macerat in lapte: amesteca doua linguri cu faina de hrisca cu trei lunguri cu lapte; lasa peste noapte la loc cald, iar dimineata, bea pe stomacul gol. Tratamentul este bun si pentru intarirea vaselor subtiri de sange.

Pulbere: prajeste boabele de hrisca in tigaie pana devin inchise la culoare, apoi rasneste-le cu rasnita de cafea pana obtii o pulbere fina. Iei doua lingurite dimineata, cu apa sau ceai, cu o ora inainte de masa. Ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Boabe: amesteca o lingura cu boabe cu trei linguri cu iaurt. Lasa de sear ape dimineata intr-un loc caldut. Dimineata, mananci iaurtul cu hrisca, pe stomacul gol. Acest remediu scade glicemia, e de ajutor in reglarea metabolismului.

Clatite bretone:
Se prepara din faina de hrisca, lapte, oua, sare si mult unt. Ies mai inchise la culoare, dar mult mai sanatoase decat cele clasice (sunt lipsite de cholesterol, dar bogate in proteine si vitamine). Se umplu cu somon, branzeturi, pui, sunca.

sursa: revista Femeia de azi nr.6/2012

2 comentarii:

  1. Offf mulțumesc mult mult pentru acest articol.. am săl recomand la toți prietenii... bravo

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca am fost de ajutor, ma bucur foarte mult!

    RăspundețiȘtergere