sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Seminte de susan cu miere de albine

TOTUL DESPRE SEMINTELE DE SUSAN


Pentru ca sunt atat de mici si de cele mai multe ori sunt adaugate doar pentru aspect, in paine si alte preparate, nu prea luam in seama semintele de susan. Dar, micile seminte au un rol nutritiv important si multe beneficii pentru sanate. 


Suite 101 sustine ca, semintele de susan sunt unele dintre cele mai bune arme impotriva osteoporozei.
Semintele de susan nu au doar un gust foarte bun, ci sunt o importanta sursa de fibre, calciu si alte minerale esentiale, cu efecte benefice asupra sanatatii. In plus, contin grasimi sanatoase, fundamental necesare unei bune fuctionari a metabolismului si a sistemului endocrin. 

Desi intr-o lingura cu seminte de susan sunt circa 160-170 de calorii, ele reprezinta o sursa importanta de cupru si mangan, calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc si triptofan. Toate acestea aflandu-se in cantitati demne de luat in seama, in doar 30-40 de grame de susan, adica tot atatea seminte cate incap intr-o lingura. Toate aceste principii nutritive sunt la valori maxime in semintele crude, pe care le poti adauga, de exemplu, in bolul cu cereale de dimineata.

Intr-o lingura cu seminte de susan sunt cinci grame de proteine, sapte grame de carbohidrati si 14 grame de gasimi sanatoase mononesaturate care scad colesterol si regleaza presiunea sangelui.


Ca sa vezi cat sunt de utile afla ca, in 30-40 de grame de seminte de susan se afla circa 75 la suta din necesarul zilnic de cupru si circa 37 la suta din necesarul de calciu, pentru un adult, scrie WH Food. Aportul important de calciu, combinat cu vitamina D care se afla, in mod natural in semintele de susan, scade riscul osteoporozei. Acestea contin si 35 la suta din necesarul zilnic de magneziu, mineral care are capacitatea de a ameliora simptomele sindromului premenstrual si de a preveni diabetul de tip 2, in cazul femeilor supraponderale.

Nu in ultimul rand semintele de susan sunt utile in cura de slabire, fibrele continute contribuind la scaderea colesterolului si controland foarte eficient nivelul zaharului din sange. In plus, tot acestea tin sistemul digestiv sanatos. Semintele de susan  ofera o placuta senzatie de satietate pentru mult timp.

Si ca sa fie complete micutele seminte contin si antioxidanti, care ofera organismului protectie in fata actiunii radicalilor liberi. 

                                                                                 www.dietetik.ro 

    Pentru un desert delicios, alegeti mierea de albine cu seminte de susan. E sanatos, gustos si simplu de preparat!



7 comentarii:

  1. am gasit niste retete coreene pe net despre dulciuri din susan, as vrea foarte mult sa le incerc...dar de unde cumpar susan? :/

    RăspundețiȘtergere
  2. din ce am ami citit si eu .... Semintele de susan ar trebui rasnite, caci altfel nu sunt eficiente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pot consuma atat intregi cat si rasnite. Important este sa nu fie preparate termic. Doar in cazul semintelor de in am citit ca ar fi mai bine sa fie lasate in apa ceva timp si apoi consumate. La fel in cazul polenului uscat e mai bine sa fie lasat 30 min in iaurt apoi consumat. Va doresc multa sanatate!

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai cand am citit din articol savuram un bol de seminte de susan cu miere.Le-am luat de la magazinul naturist cu 21,60 kg ,nu a fost scump.Insa ce am auzit de la un medic naturist despre susan:ca sa se absoarba bine calciul din ele trebuie un pic prajite fara ulei evident deci simplu pe tigaie uscata si miscata pe foc tigaia dar nu mult atata cat semintele sa capete o culoare mai crem.Eu asa am facut si sunt mai bune la gust.Scriu toate astea in ciuda faptului ca sunt sustinator al alimentatiei raw insa adevarul este ca nu se poate 100% raw sunt unele alimente ca :fasolea,soia,orezul,cartoful,lintea,mazarea uscata,porumbul care trebuiesc preparate termic.Asa ca am amintit si de susan ca sa se stie asta desi se poate consuma si nepreparat termic.

    RăspundețiȘtergere