duminică, 30 octombrie 2016

Despre gutuie

Gutuile protejează ficatul

            Cunoscut ca fructul Afroditei, gutuia (Cydonia oblonega) aduce o serie de beneficii sănătății, datorită conținutului bogat de minerale (magneziu, fier, potasiu, cupru, zinc) și vitamine (A, C, E și complexul de B-uri). Gutuile sunt un aliat de nădejde în lupta cu bolile hepato-biliare, cu anemia, cistita ori în caz de diaree. Dacă suferi de hepatită cronică, poti face cure cu gutui, consumate fie crude, fie coapte ori sub formă de suc. De la aceste fructe poți folosi și semințele, și frunzele. 


            Numite în popor și “merele de aur”, gutuile au un gust inconfundabil. Aceste fructe parfumate au numeroși compuși care previn și tratează diverse probleme de sănătate.
            Gutuile stimulează funcțiile digestive hepatice și pancreatice, au proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare și se pot folosi cu succes în diverse forme de reumatism. De asemenea, gutuile sunt de ajutor în afecțiunile pulmonare (viroze, bronșite) și ale tubului digestiv (colite, infecții intestinale, constipație, diaree, hemoroizi). Au rol în anemie, prin stimularea producției de eritrocite în organele “tezaur” (plămâni, ficat, splină, pancreas, rinichi, inimă). Este de preferat ca fructul să se folosească sub formă de suc, sirop, nectar, iar frunzele și florile au efect maxim sub formă de tinctură.
Coaja acestor fructe este recunoscută pentru faptul că are în compoziție substanțe antivirale. Acestea au rolul de a împiedica dezvoltarea microorganismelor care declanșează hepatitele de tip A, B și C.
De aceea, nectarul de gutui ar trebui să fie nelipsit din alimentația ta. Iată cum se prepară nectarul de gutui: în blender se pun 1,5 litri de apă și 3 gutui cu coajă, tăiate bucăți. Se adaugă și 2-3 linguri de miere. Preparatul obținut se consumă pe parcursul întregii zile.
Sucul de gutui vindecă pancreatita
Sucul de gutui este un excelent tratament naturist în pancreatite, indigestii și stări puternice de greață. Sucul se prepară extrem de simplu: bagi la blendăr acest fruct, iar zeama obținută se bea.
În cazurile cu afecțiunile deja menționate, este indicat să se bea câte 125 de ml de suc de gutui (cam jumătate de pahar), de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Pentru pancreatită, se va urma o cură cu suc de gutui timp de 3 săptămâni.
Gutuile, excelente în numeroase tipuri de cancer
Atât gutuile crude, cât și nectarul preparat din aceste fructe, sunt excelente tratamente naturiste în mai multe tipuri de cancer, dar mai ales în cancerul de colon. Vitamina B17, conținută din plin de gutui, distruge celulele maligne (dar nu le afectează pe cele sănătoase).
Te scapă de hemoroizi
Gutuile te pot ajuta să scapi și de hemoroizi. În acest scop, trebuie să mănânci o gutuie dimineața și una seara (cu tot cu coajă).

Gutuile provin din aceeași familie precum merele și perele, fiind considerate rude mai îndepărtate ale acestora. Fructele sunt originare din zonele calde și temperate din sud-vestul Asiei, regiunea Caucaz. Forma gutuilor se aseamănă cu cea a perelor, având o culoare aurie-gălbuie la maturitate. În afară de consumul în stare crudă, gutuile sunt de obicei consumate în dulcețuri și jeleuri.


Sursa: clicksanatate.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu