Coacazele, energizante naturale
Negre, albe sau rosii, proaspete
ori uscate, coacazele sunt pline de vitamine si-ti ofera portia de energie de
care ai nevoie zilnic.
Gustul lor
acrisor si intens se datoreaza compozitiei bogate in vitamine si minerale, dintre
care vitamina C, magneziu, mangan si fier din belsug. Fortifica sistemul
natural de aparare al organismului si pot fi folosite chiar si in cure de
dezintoxicare.
Neinvinse in lupta cu
anemia
Daca esti
anemica, iti revii rapid savurand suc proaspat de coacaze negre! Poate fi
amestecat cu miere pentru un gust mai placut, iar doza recomandata este de cel
putin 10 lingurite pentru copii, respectiv 10 linguri pentru adulti, luate
inaintea meselor, vreme de o luna. Toate femeile ar trebui sa consume coacaze,
iar asta cat mai des, intrucat rezervele de fier sunt afectate luna de luna de
ciclul menstrual.
Regleaza tensiunea
arteriala
O cura de
coacaze negre este o adevarata binecuvantare pentru sistemul tau
cardiovascular. Un consum de 500 de grame pe zi stimuleaza activitatea inimii
si adduce beneficii importante daca suferi de arterioscleroza. Hipertensivii
vor observa o imbunatatire a valorilor tensiunii dupa doua saptamani de consum.
Alina reumatismul
Puseele
dureroase de care sufera bolnavii de rheumatism scad in intensitate daca
include coacazele in meniul lor. Foloseste coacazele sub forma de pulbere –
efectul antiinflamator este si mai puternic altfel.
Cel mai bun
antialergic
Cei care au
simtit pe pielea lor simptomele rinitei sau conjunctivitei alergice stiu cat de
suparatoare sunt ele. Tinctura de coacaz negru este una din solutiile eficiente
si lipsite de efecte adverse.
Sirop calmant pentru
gat
Ca sa-l
prepare, trebuie sa umpli un borcan de fructe de coacaz negru spalate bine si
miere ( un strat de fructe, unul de miere). Dupa doua luni in care amestecul a
stat inchis ermetic, se filtreaza si se consuma contra durerilor de gat sau
tusei, fiind eficient chiar si in caz de amigdalita, bronsita si alte probleme
specifice inceputului toamnei, cand va fi gata preparatul! Se ia cate doua
lingurite de sirop de trei sau patru ori pe zi.
Alte beneficii:
-
Sunt foarte bune pentru copii, ajutandu-i sa se
dezvolte armonios;
-
Elimina toxinele din organism;
-
Intaresc sistemul osos;
-
Alunga starile de oboseala;
-
Sunt de ajutor in tratarea infectiilor
intestinale;
-
Regleaza activitatea hormonala, inclusive a
hormonilor sexuali;
-
Alina probleme ale pielii precum eczemele sau
psoriazisul.
Consumul de dulceata
sau jeleu din coacaze previne cu succes racelile.
Tarta cu coacaze si
bezea
Ingrediente:
250 g coacaze rosii
4 oua
120 g unt
3 linguri cu lapte
270 g faina
200 g zahar
2 lunguri cu miere
1 pliculet praf de copt
Sare
Mod de preparare:
Amesteca
faina cu praful de copt si un pic de sare. Fa in mijloc o adancitura si pune
untul taiat in cubulete, mierea, galbenusurile si laptele. Framanta toate
aceste ingrediente pan ace obtii un aluat bine legat.
Lasa
aluatul la rece 15 minute, intinde din el o foaie potrivit de groasa si aseaz-o
intr-o forma de tarta. Inteapa din loc in loc cu furculita si coace la cuptor,
la foc moderat 10 minute.
Aseaza
deasupra coacazele, toarna albusurile batute spuma cu zaharul. Lasa la cuptor
vreo zece minute si serveste dup ace s-a racorit.
Sursa: revista Femeia
nr.8 – august 2012
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu