luni, 16 ianuarie 2012

Macesele, vitamine pe paine

   Ruda buna cu trandafirul, macesul este un adevarat tezaur de vitamina C. Fructele lui au de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele si de 200 de ori decat merele, iar virtutile lor nu se opresc aici.
   Toamna este anotimpul maceselor. Acum se culeg fructele, se usuca pentru ceai sau se prepara gustosul gem de macese. Vechii greci cunosteau virtutile curative ale acestor micute fructe. Pe langa bogatia de vitamina C, macesele sunt pline de vitaminele B1, B2, K si PP, aducand reale beneficii organismului.
   1. Regleaza menstruatiile abundente. Bogate in vitamine K, macesele ajuta in procesul de coagulare a sangelui si limiteaza sangerarile menstruale anormale. Acest lucru nu se intampla peste noapte, fiind necesara o cura de trei luni in care se consuma ceai, dulceata sau sirop de macese.
   
   2. Intaresc imunitatea organismului. Aceste fructe contin o cantitate importanta de vitamina C, prevenind afectiunile sezonului rece sau grabind vindecarea bolilor cronice.
            Stiai? Gemul de macese este ideal pentru persoanele convalescente si in cazul celor care depun efort fizic sau intelectual intens.

   3. Tonifica si vitaminizeaza intregul organism. Macesele contin multe vitamine, dar si alti compusi nutritivi care protejeaza si mentin sanatatea tesuturilor si a organelor interne.

   4. Mentin sanatatea inimii. Datorita vitaminei P, fructele de maces pot preveni, usura sau chiar vindeca de afectiuni cardiace, hipertensiune, varice, ateroscleroza, colesterol.

                                                                      Articol extras din revista Sanatatea de azi, nr.11/2011


Un comentariu:

  1. foarte foarte buna este pasta de macese, pe care o poti manca direct langa maces intr-o anumita parte a anului - dupa ce a trecut peste ele un inghet. Strangi usor maceasa intre degete si prin locul in care a fost codita, iese destula pasta cat sa simti gustul acrisor delicios si sa nu reusesti sa te opresti prea curand :)

    RăspundețiȘtergere